Du har säkert läst om att klädindustrin är en av de stora miljöbovarna. Men det går faktiskt att shoppa kläder på ett hållbart sätt. Här nedan går vi igenom saker du kan tänka på och hur du kan ställa om till hållbar shopping av nya kläder.

Motsatsen till hållbart mode är fast fashion

Anledningen till att klädindustrin är en så stor miljöbov är det vi kallar för fast fashion. Tanken med fast fashion är att konsumenterna endast ska använda plaggen en kort period innan de hamnar längst bak i garderoben och blir ersatta av nya plagg.

De stora modebolagen inom fast fashion har alltså en enorm produktionsomsättning och bokstavligt pumpar ut kläder i en rasande fart. Det blir såklart en belastning för miljön. Både genom utsläpp och förbrukning av resurser under produktionen.

Hur du shoppar kläder hållbart

Om du istället vill shoppa kläder hållbart kan du titta på nätet. Hållbara kläder produceras i material med bra kvalitet för att de ska hålla länge. Dessutom är de oftast tillverkade i mer miljövänliga material, som exempelvis linnetyg istället för polyester.

För att shoppa hållbart kan du tänka på att välja kläder som du kommer kunna använda länge. Du gör miljön en stor tjänst när du inte ständigt köper nya kläder, utan använder det som du redan har.